Naar activiteitenkalender
Molenwaard Vrijwilligersbank

***Vrijwilligerswerk uitgelicht***

 

***Vrijwilligerswerk uitgelicht***

Interview Ineke Stam, vrijwilligster Bibliotheek Nieuw-Lekkerland

- Hoe lang ben je al vrijwilligster bij de bieb?
Ik ben al 27 jaar vrijwilligster bij de bieb in Nieuw-Lekkerland. Ik ben al heel lang “leesverslaafd” en kwam vroeger al vaak in de biblio-bus. Die bus voldeed op een gegeven moment niet meer, door het groeiende inwonersaantal en toen is de bibliotheek opgericht. Ik ben er vanaf het begin min of meer ingerold als vrijwilliger en doe het nu, na 27 jaar, nog altijd met evenveel plezier!

- Hoe vaak doe je je vrijwilligerswerk?
Ik sta voor elke woensdagochtend ingeroosterd en val af en toe in voor anderen. Ik vind het een voordeel dat je bij de bieb voor een vast dagdeel wordt ingeroosterd en hierbij wordt zeker rekening gehouden met de mogelijkheden van de vrijwilliger.

- Welke werkzaamheden verricht je bij de bibliotheek?
Ik maak transportlijsten in orde, maak bestellingen verzendklaar, plaats boeken terug in de kasten en/of maak de reserveringen in orde. Het innemen en de uitgifte van de boeken gaat tegenwoordig automatisch, dat doet de klant dus zelf. Als vrijwilliger kunnen we de klant daar uiteraard wel in ondersteunen en hen uitleg geven over het systeem. Verder maak ik de pasjes, beantwoord ik vragen van klanten en help ik hen bij het zoeken naar boeken. Veel wordt met de computer gedaan, maar dit is een erg gebruiksvriendelijk systeem die gemakkelijk is aan te leren. Als vrijwilliger hoef je zeker niet alles te kunnen, daarvoor biedt de bieb mogelijkheden om bepaalde handelingen en systeemgebruik eigen te maken (indien de vrijwilliger dit ook wil)

- Wat vind je het leukst aan het werken bij de bieb?
Absoluut de omgang en het contact met de mensen! Ik vind het geweldig als mensen tevreden weer weggaan. Wij zeggen altijd “tevreden klanten komen terug!” Daarnaast heeft de bieb ook zeker een sociale functie. Klanten maken graag een praatje en waarderen het zeer dat ze hulp kunnen vragen en krijgen van de vrijwilliger.

- Lees je zelf veel?
Ik lees heel veel! Zoals eerder genoemd ben ik echt “leesverslaafd”. Dat is zeker makkelijk als vrijwilliger bij de bieb, maar het is absoluut niet noodzakelijk. Ook mensen die niet zoveel lezen, kunnen als vrijwilliger bij de bieb terecht! Zelf vind ik het leuk dat je als vrijwilliger steeds de nieuwste boeken ziet en nieuwe auteurs ontdekt om te lezen.

- Hoe is het contact met je collega vrijwilligers?
We hebben goed onderling contact en het is altijd leuk en gezellig. Het is een trouwe groep vrijwilligers van alle leeftijden. We gaan plezierig met elkaar om en iedereen is altijd bereid elkaar te helpen. Ik kan het in ieder geval iedereen aanraden om als vrijwilliger aan de slag te gaan bij de bieb!

Bent u, na het lezen van dit interview, enthousiast geworden over vrijwilligerswerk in De Bibliotheek? Loopt u dan gerust eens binnen tijdens openingsuren, u kunt dan een indruk krijgen van de werkzaamheden en eventueel een afspraak maken voor een intakegesprek. In Molenwaard zijn er servicepunten in Nieuw-Lekkerland, Bleskensgraaf, Groot-Ammers en Nieuwpoort. Zie voor openingstijden per locatie www.debibliotheekaanzet.nl